Vi har varit delaktiga i utställningen Kläder&Couture vid Textilmuseet. Det är en utställning som baseras på boråsföretaget Bröderna Magnussons damkläder från 30- till 70-talet med inspiration av modescenen i Paris. Vi har bidragit med både foto, film och 3d-animationer samt en webbaserad fördjupningsstation.

Vi blev engagerade av Pär på Firewater som har utformat det visuella formspråket. I detta projekt fick vi verkligen användning av många av våra olika kompetenser. Vi började med att fota och filma material till marknadsföring där de gamla plaggen stylades och fotograferade på ett modernt sätt. Det blev fotograferat i olika miljöer i Textile Fashion Center där Textilmuseet ligger, bland annat i den gamla matsalen som lämnats i princip intakt med inredning från 50-/60-tal.

En helt annan del av uppdraget var att utforma en webbaserad fördjupningsstation som finns på stora touchskärmar inne på utställningen. Där finns information om plagg och detaljer, massor av bilder och skisser samt en tidslinje med händelser i företagets historia. Det var en utmaning att göra en webbplats på detta sätt, men väldigt kul och det ger möjlighet att ta ut svängarna på ett annat sätt än när man designar för normal webb. Ytterligare en utmaning var att sidan även skulle kunna besökas av vanliga besökare externt via museets webbplats. Det behövdes alltså anpassas för olika skärmformat och styrsätt, både touch och mus. Vi är nöjda med resultatet och gör gärna fler liknande projekt i framtiden!

Besök sidan här: https://kladercouture.velumi.site/

Den tredje delen i uppdraget bestod i att skapa animationer där plaggen skulle gå från skiss, via mönsterdelar som formas och placeras till färdigt plagg. Här var det många utmaningar och vi använde en 3d-animatör specialiserad på mode för att göra 3d-biten och sen satte vi ihop och animerade skisser som ritas fram och 360-foton som animeras. Det blev totalt sex plagg som animeras och visas på skärm inne på utställningen intill originalskisser och mönsterdelar. Detta var väldigt lärorikt och gav en stor respekt för jobbet att design och utforma kläder!

Gå och se utställningen! Den är nu en s.k. permanent utställning och kommer finnas kvar i alla fall några år 🙂

textilmuseet.se